Romica Prihor

Cum sa navighezi "invizibil" pe Facebook si alte setari confidentiale.

Pentru ca multi vor in ziua dintr-un motiv sau altul sa navigheze mai intim pe Facebook astazi am zis sa scriu un articol despre acest subiect mai delicat.

Facebook nu face o treaba prea buna in a-ti ascunde postarile sau informatiile personale de ochii curiosilor, asa ca daca vrei sa devii "invizibil" sau mai confidential pe cea mai mare retea de socializare din lume trebuie sa parcurgi mai multi pasi.



Business Insider a realizat o lista de pasi pe care ii poti urma pentru ca sa vada cat mai putina lume ce faci pe site-ul lui Mark Zuckerberg.

De retinut, nu trebuie sa urmezi toti pasii, insa poti alege ce vrei sa vada toata lumea si ce nu.



 - Pentru inceput, mergi la profilul tau si da click pe iconita in forma de lacat din meniul din dreapta sus, apoi alege optiunea "Vezi mai multe setari".

 - Acum ti se va deschide meniul numit Setari si instrumente pentru confidentialitate.

 - Mergi la "Cine poate sa-mi vada lucrurile?" si alege "Prieteni" sau "Doar eu", in functie de ceea ce doresti.

 - Ulterior, da click pe "Limiteaza audienta postarilor vechi din cronologia ta" si apoi "Confirma". In acest mod, postarile mai vechi pot fi vazute doar de prieteni.

 - Mergi apoi la "Cine iti poate trimite cereri de prietenie?" si schimba optiunea din "Toata lumea" in "Prietenii prietenilor".

 - Iar pentru a controla persoanele care iti pot trimite mesaje, mergi la "Mesajele caror expeditori doresti sa intre in Inbox" si alege "Filtrare stricta".

 - Pentru ca oamenii sa nu te gaseasca dupa adresa de email atasata profilului de Facebook, alege "Prieteni" la intrebarea "Cine te poate cauta folosind adresa de e-mail pe care ai mentionat-o?".


 - Fa acelasi lucru si pentru "Cine te poate cauta folosind numarul de telefon mobil pe care l-ai oferit?", iar apoi raspunde "nu" la intrebarea "Doresti ca alte motoare de cautare sa afiseze linkuri catre cronologia ta?".

 - Ulterior, din meniul din stanga, mergi la Setari pentru cronologie si etichetare.

 - Schimba raspunsul la toate intrebarile de acolo in "prieteni" sau "doar eu" pentru a limita accesul persoanelor la postarile tale si la pozele in care esti etichetat.

 - Daca vrei sa aprobi pozele in care esti etichetat inainte ca acestea sa iti apara in Timeline, activeaza optiunile "Vrei sa verifici postarile in care te eticheteaza prietenii inainte sa apara in cronologia ta?" si "Vrei sa verifici etichetele adaugate de alte persoane la postarile tale inainte ca acestea sa apara pe Facebook?".

 - Facebook permite tuturor sa iti vada postarile publice. Pentru a fi sigur ca ele sunt vizibile doar pentru prieteni, schimba raspunsul la intrebarea "Cine ma poate urmari" din "Toata lumea" in "Doar eu".

 - Mergi din nou la meniul din stanga si alege Reclame.

 - Raspunde negativ la "Poti vedea reclame bazate pe interese online de la Facebook?" si apoi alege "Doar eu" la setarea "Cine poate vedea actiunile tale sociale cuplate cu reclamele?".

 - Mergi iar la meniul din stanga si da click pe Aplicatii.

 - Aici vei gasi ce informatii sunt folosite de aplicatiile de pe Facebook. Pentru ca acestea sa nu iti mai poata accesa datele personale, dezactiveaza functia "Aplicatii, site-uri web si plugin-uri".

 - Cine te poate căuta folosind numărul de telefon pe care l-ai oferit?”. Schimbă „Toată lumea” cu „Prietenii”.
 Asta e important. Pentru a preveni ca persoanele care îți caută numele în motoarele de căutare precum Google să primească o afișare a profilului tău de Facebook, fii sigur că ai dezactivat opțiunea „Dorești ca alte motoare de căutare să afișeze linkuri către cronologia ta?”

 - Cum sa te ascunzi, cu cine devii prieten pe Facebook.
Asta este util atunci cand te inprietenesti cu cineva pe Facebook, indiferent ca ai cerut tu prietenia sau persoana cealalta tie si nu vrei sa vada nimeni. Pentru a face asta intrati pe contul vostru de facebook apoi in cronologia voastra dupa care de pe coperta voastra accesati jurnalul de activitati. (Vezi foto).


Apoi in coloana din stanga rubrica prieteni.


dupa care in pagina deschisa mergeti sus in dreapta pe lacatel pe tab-ul Cine poate vedea lista de prieteni si bifati Doar eu



si ultimul pas mergeti pe acel patratel din dreapta lacatelului de mai inainte si debifati toate acele optiuni, si totul acum este gata.



  --Dacă folosești Facebook Messenger pentru Android și te-ai conectat la acesta de pe telefon și vrei ca prietenii din listă să nu te vadă conectat, poți dezactiva chat-ul direct din aplicație Messenger valabil si pentru PC.


Dacă dorești să apari offline doar pentru anumiți prieteni din listă, mai întâi va trebui să te conectezi la propriul cont de pe calculator și să efectuezi modificarea așa cum am explicat mai sus. Astfel vei putea apărea offline pentru unii, conectat pentru ceilalți.

Indiferent de starea setată (statusul), vei putea conversa prin Facebook Messenger cu toată lumea, fără niciun fel de problema. Singura diferență e că tu îi vei putea vedea pe toți prietenii (celor care nu te-au împiedicat să-i vezi conectați), iar pe tine te vor vedea conectat doar cei cărora le-ai permis.

In final vreau sa va spun că setările pe care vi le-am recomandat mai sus vor fi salvate la nivel de cont, nu la nivel de dispozitiv. Prin urmare, chiar dacă înlocuiți computerul sau telefonul, persoanelor cărora nu le-ați permis sa vă vadă conectați nu o vor putea face nici dacă vă conectați de pe un alt PC ori smartphone.




Niciun comentariu: