Romica Prihor

Utile PC.

Privazer cel mai bun program pentru a curata windowsul!



In acest tutorial am sa va explic despre programul „privazer” fiind unul din cele mai bune programe pentru curatarea calculatorului dv. de ce spun acest lucru?
Pentru ca majoritatea programelor pentru a curata un windows ofera doar curatarea superficiala a fisierelor nefolositoare sau a websiturilor vizitate sau a fisierelor temporare tocmai de acea prezint  acest program care are foarte multe functii, mai jos am sa va prezint utilitatea lui.

Programul PrivaZer este un program gratuit, la prima deschidere a programului o sa da-ti de meniul  care va permite sa scanati hardul sau orice alta partitie doriti dv. memory stick sau ce mai aveti prin calculator.
Daca selectati optiunea „Scan in-depth” o sa vedeti in partea stanga toate locatile care vor fi verificate/scanate cu posibilitatea sa bifati anumite locuri care doriti sa nu fie scanate. Verificarea dureaza in functie de volumul de date pe care il aveti voi in calculator.
In premiera fata de alte programe PrivaZer ofera posibilitatea de a sterge conversatiile de pe messanger, istoricul fisierelor descarcate de pe internet si altele.
Dupa ce ai selectat exact caile pe care vrei sa le scanezi, dai click pe scan verificarea „sumara” nu dureaza prea mult, acum dupa cum am spus si mai sus depinde de volumul de date pe care il ai in calculatorul tau.
Dupa terminarea scanarii sau a verificarii o sa primesti o statistica a fiecarei cai pe care a-ti bifat sa fie scanata, dupa care dai click pe „CLEAN” pentru a incepe procesul de curatare.
Procesul de curatare cand este pornit pentru prima data si daca ai marcat toate locatile din lista de mai sus poate dura si 2 ore poate chiar mai mult, la mine a durat undeva la 1,30 ore programul trebuie lasat pana termina dupa care o sa observati o mai buna performanta a calculatorului.
Un alt mic bonus de la PrivaZer mia atras atentia si acesta Fiind „File Shredder” ce face aceasta functie de file shredder? sterge fisierul dorit cu totul din calculator am sa explic mai pe viitor ca un fisier pus in „cosul de gunoi” nu se sterge cu totul el ramane in calculator si poate fi recuperat intr-un timp foarte scurt.
PrivaZer ne ofera si acesta mica functie de a sterge fisierele mai importante cu totul din calculator in cazul in care il vindem sau il imprumutam cuiva fara ca acesta sa poata recupera ceva date de pe hard.
Aplicatia PrivaZer o sa ne puna micul programel „file Shredder” in meniul „click dreapta de pe mouse” pentru a fi mai usor de utilizat.
Odata ce ai dat click pe „shred” file se va deschide o fereastra unde o sa ai si butonul „start” pentru a sterge in siguranta acel fisier.
Privazer este unul din cele mai bune aplicati de curatire a windowsului peste care am dat pana acuma Functioneaza pe Windows Vista, Windows 7, Windows 8 si Windows 10





Setari ascunse Windows 10




  • Asa ca cu ajutorul aplicației Ultimate Windows Tweaker v4.0
    , avem acces la toate setările interesante cuprinse într-o singura aplicație care ne permite sa oprim chiar și Windows Defender, Indexarea, Windows Update sau Cortana.

  • Windows 8, 8.1 – restaurare, reîmprospătare sau reinstalare

Restaurarea PC-ului


  • Windows-ul creează automat și regulat puncte de restaurare ale PC-ului salvând informații despre setări, regiștrii și alte date. De obicei, Windows-ul creează automat un punct de restaurare la instalarea actualizărilor.De asemenea, există posibilitatea de a crea manual un punct de restaurare accesând protecție sistem (System Protection) din Panoul de control – Sistem.

Atunci când un program sau un driver nou instalat cauzează probleme, utilizatorul are posibilitatea de a restaura sistemul la un punct anterior în care totul funcționa corect. Funcția de restaurare a sistemului nu salvează fișierele personale ale utilizatorului, dar nici nu le modifică atunci când se executa revenirea la un punct anterior. Restaurarea PC-ului poate șterge aplicațiile și driverele instalate după data la care a fost realizat punctul de restaurare.


Pentru a restaura PC-ului trebuie sa deschidzi protecția sistem din panoul de control sau poati să folosesti butonul de căutare tastând recuperare (recovery), apăsând setări (Settings) și recuperare (Recovery), iar din fereastra nou deschisă selectezi  Restaurare sistem (Open System Restore).



Utilitarul i-ti permite alegerea unui punct anterior de restaurare și poate scana pentru a stabili ce programe vor fi afectate de modificări. După confirmarea selecției, va fi afișat un mesaj de atenționare cu privire la imposibilitatea întreruperii procedurii și sistemul va începe restaurarea setărilor. Calculatorul va reporni automat după ce operația a fost finalizată și va afișa un mesaj de confirmare a succesului. În cazul în care restaurarea nu a rezolvat problemele apărute, procedura poate fi anulată sau reluată, alegând un punct de restaurare mai vechi, prin rularea aceluiași utilitar.

Reîmprospătarea computerului.

Reîmprospătarea (Refresh) este una din funcțiile noi cu care vine Windows 8, 8.1. Procedura poate fi considerată o reinstalare parțială pentru că păstrează fișierele personale, aplicațiile Metro și setările importante. Eu va recomand această modalitate în cazul în care PC-ul nu mai funcționează la fel de bine ca înainte, iar utilizatorul nu a descoperit cauza. Trebuie sa va mentionez că reîmprospătarea va reinstala aplicațiile livrate împreună cu PC-ul și cele descărcate.
Pentru a reîmprospăta PC-ul, este posibil să fie solicitat mediul de instalare Windows 8, 8.1 sau discurile de recuperare furnizate de producătorul sistemului, în special pentru laptopuri.



Opțiunea de reîmprospătare poate fi accesată din Setări Windows 8, 8.1 afișate în bara laterală din partea dreaptă, alegând modificare setări PC (change PC settings) apoi general și reîmprospătare PC fără a afecta fișierele (refresh your PC without affecting your files). Alternativ, poti tasta Refresh în fereastra de căutare, si alegi grupul Settings și apesi pe reîmprospătați PC-ul. În Windows 8.1 opțiunea a fost mutată într-un menu nou denumit Update & Recovery.
După apăsarea butonului Începe lucrul (Get started), va fi afișat un mesaj care detaliază ce se va întâmpla și, dacă este necesar, i-ti va fi solicitat discul de instalare Windows 8, 8.1. Aceasta procedură poate dura cateva minute, în funcție de numărul de aplicații instalate, și se va fi finalizata la repornirea calculatorului. În fișierul aplicații eliminate, aflat pe desktop, generat dupa procedura vor fi menționate toate aplicațiile care au fost eliminate în timpul reîmprospătării calculatorului.

Resetarea PC-ului


  • Dacă modalitățile anterioare precizate nu au funcționat și sistemul continuă să aibă probleme, PC-ul poate fi resetat. Această opțiune elimină toate datele personale, aplicațiile instalate și setările, reinstalând Windows-ul. Ca și reîmprospătarea, procedura de resetare ar putea solicita discul de instalare Windows 8, 8.1.

Pentru a reseta calculatorul, intra în din setări PC si alege general și apoi eliminați totul și reinstalați Windows (Remove everything and reinstall Windows). În Windows 8.1 opțiunea se găsește în Update & Recovery – Recovery.



Vei avea posibilitatea de a alege eliminarea tuturor datelor sau doar a celor aflate pe partiția unde este instalat Windows-ul. De asemenea, este oferită opțiunea de a șterge fișierele într-un mod care să împiedice recuperarea.Asta duar în cazul în care PC-ul urmează să il vinzi sau folosit de o altă persoană după reinstalare.
Calculatorul va reporni afișând progresul reinstalării. La finalizare, calculatorul va reporni și va afișa ghidul de personalizare al sistemului de operare.

In concluzie

Instalarea de noi programe sau actualizarea unor drivere ar putea genera diverse probleme de funcționare pentru sistemul de operare. Dacă cauza nu o puteti indentifica ușor,  apelati la una din cele trei metode de mai sus.
Restaurarea aduce sistemul la setări salvate anterior, reîmprospătarea reinstalează păstrând fișierele personale și o parte din aplicații.
Resetarea aduce calculatorul în starea inițială reinstalând sistemul de operare și ștergând toate datele.
 Ultima opțiune ar trebui să o alegeti doar dacă celelalte două au eșuat și după ce datele personale au fost salvate pe o altă partiție sau pe un mediu de stocare extern.





Refresh o altă imagine a sistemului de operare

  • Puteti da un refresh  dacă vreţi să nu vă pierdeţi aplicaţiile instalate pe parcursul mai multor luni sau ani de zile. Soluţia este să creaţi o imagine proprie de recovery atunci când sistemul vostru funcţionează în parametri optimi. Este suficient doar câteva comenzi de DOS.
  • Pentru a porni o fereastră de Command Prompt cu drepturi de administrator, faceţi click dreapta în colţul din stanga jos al taskbar-ului sau pe butonul de Start, în cazul în care rulaţi Windows 8.1 şi din meniul contextual alegeţi opţiunea Command Prompt (Admin). În fereastra care apare, introduceţi comanda ,,recimg /createimage C:\CustomRefreshImages\Image1” fără ghilimele. În cazul în care vreţi să creaţi mai multe imagini de recuperare la diferite momente în timp, este suficient să schimbaţi cifra de la sfârşit din aceeaşi comandă. Deşi atunci când optaţi pentru ,,Refresh Your PC” nu puteţi alege imaginea care vă interesează, aveţi această opţiune prin altă comandă uşor de ţinut minte introdusă în aceeaşi fereastră de mai devreme cu drepturi de administrator ,,recimg /setcurrent C:\CustomRefreshImages\Image1″. Prin înlocuirea parametrului /setcurrent cu /showcurrent din aceeaşi comandă, puteţi verifica care este imaginea implicită pe care o veţi folosi la readucerea sistemului în stare de funcţionare.



Niciun comentariu: