Romica Prihor

Deblocare Bootloader pe Android si semnificatiile lui.


Pentru ca am fost intrebat de mai multe persoane cum sa deblocheaza bootloader-ul unui telefon Android, astazi vin cu un articol pe aceasta tema si cu cateva explicatii.

Ce este Bootloader-ul.

Bootloader-ul este prima parte de software care se incarca in momentul in care porniti un device, fie el telefon, tableta, PC, laptop etc, pentru ca fiecare sistem de operare cum ar fi: Android, Windows, Linux, MacOS, are acest bootloader. Acest bootloader permite instalarea de update-uri OTA, iar odata deblocat acest bootloader nu vom mai primi update-uri directe, de exemplu pe telefon. bootloader-ul lasa update-urile OTA
care sunt semnate digital de catre producator, sa se instaleze automat fara nici o problema. Daca noi vrem sa instalam spre exemplu un custom rom sau un custom recovery, bootloader-ul nu ne da voie si de aceia multa lume vor sa-si deblocheze acest bootloader pentru a avea acces deplin la telefon si sa instaleze ce vor ei.

De retinut este faptul ca daca nu vreti sa instalati vreun rom, recovery sau kernel, nu deblocati acest bootloader. pentru ca el este acolo si pentru protectia sistemului de operare pentru a nu se instala vre-un malware sau cine stie ce softuri rau intentionate.

Dar totusi daca doriti sa va costumizati telefonul, sa scapati de multitudinea de softuri instalate de producator sau sa instalati vreun room, recovery etc, atunci primul pas pentru a face aceste lucruri este deblocarea bootloader-ului.

Pentru a porni la treaba prima data avem nevoie de doua softuri. Si anume:


Aceasta metoda nu este valabila si pentru telefoanele cu procesoare mediatek.

Dupa ce am descarcat si instalat aceste doua unelte, mergem pe telefon in obtiuni dezvoltator/developer options si sa activam Deblocare OEM si USB Debugging. Daca telefonul nu are si obtiunea Deblocare OEM, bifam doar USB Debugging.  Daca nu aveti obtiuni dezvoltator intrati in Despre telefon/About phone




si apasati de 5-7 ori pe obtiunea numarul versiunii/build number si o sa se activeze obtiunea dezvoltator. Dupa care restartam telefonul in FastBoot, daca nu intra automat in fast boot inchidem de tot telefonul si-l repornim tinand apasat simultan volume down si power iar telefonul va porni in fast boot.
Acum deschidem Minimal ADB, conectam telefonul la PC si dam prima comanda sa vedem daca telefonul este recunoscut.


fastboot devices

fastboot oem unlock

fastboot reboot

Daca totul este ok trebuie sa va afiseze ca in imaginea de mai sus, dupa care mergem mai departe cu comanda a doua de mai sus (fastboot oem unlock) si gata telefonul are bootloader-ul aproape deblocat si imaginea va arata asa:


iar pe telefon va fi afisat acest meniu 


la care voi trebuie sa confirmati cu yes navigand cu tastele de volum si validand cu tasta power.

Dupa care ultima comanda pentru a reintra in sistemul de operare, este a treia din lista de mai sus (fastboot reboot) si telefonul va porni si va intra in meniul de configurare ca si cum ar fi la prima lui pornire la scoaterea din cutie.

De retinut.

Inainte de a ne apuca de treaba, pentru deblocarea  bootloader-ului trebuie sa va faceti un backup la telefon, pentru ca aceasta operatiune va reseta telefonul si va sterge absolut tot ce aveati voi in telefon inclusiv si setarile pe care le-ati avut inainte.


Niciun comentariu: