Romica Prihor

BIOS-ul -descrierea PC-ului si principiul de functionare - part. 8-a


BIOS-ul.


BIOS (Basic Input Output System - este un sistem de baza pentru intrare si iesire) este programul, softul placii de baza. Program pe care l-au scris cei din fabrica atunci cand au facut placa. BIOS-ul controleaza toate circuitele digitale de pe placa de baza, este "sufletul" ei.
BIOS-ul are codul de pornire al calculatorului si codurile care stabilesc comunicarea intre cipuri.
Fara acest program nici-o componenta nu ar sti cum sa functioneze pe placa de baza.

Unde este BIOS-ul?

    BIOS-ul se afla intr-un chip pe placa de baza.



















Cum functioneaza.


Cand apesi butonul de pornire, curenul "trezeste" codul din cipul bios si acesta se incarca in memorie. Dupa aceasta, BIOS-ul face un POST (Power On Self Test - autotestare la pornire). In acest POST BIOS-ul se uita sa vada daca toate componentele sunt ok si funtionale si daca ai mai adaugat componente. Daca gaseste componente noi sau daca ceva nu e in regula, te anunta. Ai vazut de multe ori: "System date and time changed.. pres F1 to continue..." sau "Keyboard error. Press F1 to continue..". Dupa acest POST, BIOS-ul se uita pe ce hard (Stick, CD-ROM) ai sistemul de operare. Pe acesta il gaseste dupa sectorul de boot. Daca pe un hard exista sector de boot, acesta preia stafeta si biosul se poate culca la loc (dar nu de tot, pentru ca raman undele coduri de rutina pentru asigurarea driverelor "primitive", pe care sa le poata folosi sistemul de operare). Acum iti dai seama cum booteaza de pe CD, nu? CD-ul sau Stick-ul are un sector de boot si BIOS-ul il citeste. De aceea trebuie sa pui la "First Boot Device" CD-ROM-ul/Stick-ul atunci cand iti instalezi Windows-ul.

Tipul de memorie al BIOS-ului

Memoria BIOS-ului este memorie ROM, si in general are capacitatea intre 10-100 kb, dar la placile de baza actuale aceasta memorie a ajuns chiar pana la 2 MB.

Observatii:

 Multi dintre noi din obisnuinta spunem... "intra in bios si fa aia". Dar noi defapt intram in niciun BIOS, noi intram defapt in setarile BIOS-ului. BIOS-ul nu se poate vedea (eventual chip-ul lui)! Acela cu ecran albastru cu chenare si scrisul alb este defapt un programel de configurare al BIOS-ului, un utilitar, sau "BIOS setup", mai bine zis. Nu degeaba apare la pornire "Press DEL to run Setup" sau "Press F2 to run BIOS setup".







    CMOS.

Ce este CMOS-ul asta?

CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor - semiconductor complementar din metal-oxid), este defapt o tehnologie de fabricare a cipurilor.
    Probabil citind acestea va intrebati, de ce in setarile BIOS va intreaba... "Save to CMOS and exit?" Cipul CMOS e inclus in southbridge. Si se refera la aceasta sectiune din southbridge care pastreaza setarile BIOS-ului (cum e data, ordinea de boot si alte modificari in BIOS).
    Aici se face o confuzie mare fiind ca s-a generalizat foarte tare in multi ani, pentru ca CMOS-ul e o tehnologie generala. Fie ca-i un cip de pe placa de baza, fie ca-i un cip dintr-un telefon. Cea mai populara tehnologie a cipurilor. Circuitele CMOS sunt foarte cunoscute pentru consumul lor redus de curent. Aceasta, spre deosebire de TTL (Tansistor-Transistor Logic), o alta tehnologie de fabricare a cipurilor, dar este extrem de rar intalnita in zilele noaste, cu toate ca, aceste doua tehnologii concurau candva.
    Si totusi, referindu-ne strict la calculatoare, spunem ca CMOS-ul este un singur chip de pe placa de baza care pastreaza setarile BIOS-ului.


                                                                    Foto CMOS




Niciun comentariu: