Chipsetul
În industria calculatoarelor, termenul de chipset este comun pentru referirea la un set specializat de cipuri pe microprocesorul unui calculator și la referirea unei perechi specifice de cipuri pe placa de bază. Există două categorii de chipset-uri:
Chipsetul constituie "inima" placii de baza, avand o importanta capitala in insasi definirea acesteia si a performantelor de care aceasta este capabila. Chipsetul coordoneaza activitatea tuturor componentelor esentiale din sistem, fiind asadar un "punct nodal" in cadrul configuratiei alese, iar prin urmare, performantele chipsetului placii de baza conditioneaza nemijlocit performanta configuratiei.
Chipsetul este constituit din doua parti distincte, asa-numitele "northbridge" si "southbridge", fiecare cu misiunile sale distincte. Conexiunea dintre aceste doua parti ale chipsetului este implementata diferit de catre diversii producatori. Alegerea unui chipset, in afara de indicii de performanta evidenti cu care se prezinta fiecare, mai trebuie tinut cont si de facilitatile suplimentare oferite, de exemplu video sau sunet integrat, caz in care nu mai aveti nevoie de componente separate pentru subsistemul video sau audio.
Chipset grafic. Este componenta principală a plăcii video, coordonând activitatea plăcii. Un chipset grafic este caracterizat de frecvența de funcționare, lățimea bus-ului de transfer către memoria grafică și abilitatea acestuia de a executa instrucțiuni specifice. Principalii producători de chipset-uri grafice pentru PC-uri includ NVIDIA, AMD(prin achiziționarea firmei ATi), Intel etc.
Totusi, de retinut ca solutiile "integrate" in chipset, nu vor egala ca performanta componentele separate, "dedicate". Principalii producatori de chipseturi pentru placi de baza sunt, pentru platforma Intel: Intel, VIA, NVIDIA, ATI si SiS, iar pentru platforma AMD: NVIDIA, VIA, ATI, ALi si SiS.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu