Romica Prihor

Page file-ul si Overclock-ul -descrierea PC-ului si principiul de functionare - part. 13-a


Page file-ul si Overclock-ul.

Page file este memoria RAM virtuala. Aceasta memorie este defapt un fisier special pe hard disk care ocupa in jur de 3 GB in functie decata memorie reala ai instalata pe PC.
Cand memoria reala se umple, Windows-ul pacaleste programele sa foloseasca in continuare aceasta memorie, ca sa nu se blocheze calculatorul si sa dea erori de genul "Out of memory".

Te-ai putea gandi...te-ai putea gandi ca este suuper si sa modifici fisierul ala si sa-l faci se 100,200 giga . . . Fals. O sa mearga extrem de greu. De ce crezi ca merge greu atunci cand ai prea multe deschise? Pentru ca fisierele din RAM trec pe page file!
Page file e bun pentru ca nu lasa sa se blocheze calculatorul dintro-data si sa nu mai mearga nimic atunci cand s-a umplut memoria.



Cum functioneaza.

Cand se umple memoria RAM si tu vrei sa mai deschizi ceva, Windows-ul ia din RAM fisierele cu care nu lucrezi pe moment si le pune pe Page file ca sa faca loc programului pe care l-ai deschis. Cand vrei sa iei iar programul dinainte, windows-ul o ia de pe Page file si o pune din nou in RAM, si muta alta chestie ca sa-i faca loc. De aceea merge greu calculatorul cand ai putina memorie si multe lucruri deschise.

In Linux, Page File se numeste partitie swap.


Overclock.

Ce inseamna overclock (peste-ceas, peste frecventa). Inseamna ca fortezi un dizpozitiv sa functioneze peste viteza lui maxima. De exemplu, daca ai un procesor cu frecventa de 2 GHz si ii dai overclock la 2,5 GHz, atunci acel procesor care din fabrica are 2 GHz va rula cu 0,5 GHz mai mult.
Aceasta metoda poate duce la instabilitatea procesorului, pentru ca nu ii este garantat sa functioneze normal la o frecventa mai mare decat cea din fabrica. Pot aparea restarturi bruste, blocari ale programelor si interfetei grafice, sau mai rau, distrugerea permanenta a dispozitivului.

Cum functioneaza aceasta metoda.

Pe placa de baza exista un circuit care se numeste clock (ceas). Acesta sincronizeaza viteza procesorului cu viteza placii de baza si a memoriei RAM. Deci, el vede un procesor de 200 MHz, si inmulteste acest numar cu 10, de exemplu, ca procesorul sa poata sa ruleze efectiv la 2 GHz. Deci cand ii dai overclock, obligi acest circuit sa inmulteasca frecventa procesorului cu un numar mai mare decat cel setat din fabrica.
   Atunci cand dai overclock procesorului ai nevoie de o racire foarte buna.

Niciun comentariu: