Romica Prihor

Formatarea/repararea stick-urilor/card-urilor care in mod normal nu mai pot fi utilizate.

Repare-ti sticul corupt/defect software.


Astazi vreau sa va arat cum se poate formata un stick usb sau card de memorie care nu mai pot fi formatate sau nu mai pot fi sterse fisiere. Asta se intampla din cauza unor bug-uri software, programe malware *virusi* sau pur si simplu acel stick/card a fost protejat la scriere.
Aceasta metoda functioneaza pe toate sistemele de operare windows, incepand de la windows xp pana la cel mai nou. Bine-nteles aceasta metoda functioneaza numai in cazul in care stickul nu sa defectat definitiv si acele celule din cipul flash nu sau uzat de tot, pentru ca si stick-urile, card-urile au si ele o anumita viata de functionare, dupa care nu mai pot fi rescrise.



Prima data deschidem cmd cu drepturi de administrator, pentru asta faceti clik dreapta pe start din bara de jos a windows-ulu si alegeti (cmd administrator sau in romana linie de comanda admin)  iar de aici lansam utilitarul prin comanda *diskpart* (punctul 1).


, acest utilitar (diskpart) este mult mai avansat si are mai multe drepturi decat clasica aplicatie grafica din Windows. Urmatoarea comanda este *list disk* (punctul 2).


ca sa listam toate disk-urile din PC si sa detectam stick-ul cu probleme pe care vrem sa-l formatam. In cazul meu am folosit un card de 32 mb pentru ca nu am vrut sa folosesc unul mult mai mare pentru ca am date importante si nu vroiam formatarea lor, asa ca in acest caz la mine este disk 1 ca in imaginea de mai jos. (punctul 3).


Dupa care tastati comanda *select disk 1* in cazul meu,
pentru selectarea stick-ului care urmeaza a fi curatat urmat de comanda *attributes disk clear readonly* (punctul 4).


dupa ce a terminat da m comanda *clean* (punctul 5).


dupa care trebuie sa creati partitia primara tastand comanda *create partition primary* (punctul 6).


si ultimul pas este formatarea propriu zisa a stick-ului tastand ultima comanda *format fs=ntfs*„sau *format fs=fat32* (punctul 7).


sfatul meu este sa alegeti ntfs, dar daca formatati un card de memorie care mai apoi vreti sa-l introduceti intr-un telefon ar fi mai bine sa alegeti fat32 ca sa-l reconoasca sigur telefonul.
Dupa fiecare comanda tastata in cmd apasati tasta ENTER pentru confirmare a comenzii scrise de voi.
Ca o recapitulare scurta comenzile care trebuie introduse in cmd sunt cele de mai jos exact in acea ordine.

1. diskpart
2. list disk
3. select disk *si mumarul disk-ului in cauza*
4. attributes disk clear readonly
5. clean
6. create partition primary
7. format fs=ntfs sau format fs=fat32

Cam asta a fost tot, acum aveti un stick/card utilizabil.





Niciun comentariu: