Romica Prihor

Cum faci un stick multiboot si nu numai, in Linux.


Azi fac acest articol tutorial in special pentru cei care cumpara un laptop si vine cu o distributie de Linux instalata. Si pentru ca sunt si persoane care nu au un alt laptop/desktop la indemana ori nu mai au rabdare sa ajunga la un prieten care are un PC pe Windows sa poata face un stick bootabil cu vindows (asta daca tine musai sa puna windows). In Linux sunt mai multe utilitare care fac stick-uri bootabile cu windows dar nu toate laptop-urile le recunosc din mai multe cauze. Dar azi nu vreau sa vorbesc despre cauzele necunoscute, ci vreau sa va prezint un utilitar care functioneaza pe majoritatea distributiilor linux si care nu numai ca face un stick bootabil ci poate sa-l faca MultiBoot (adica mai multe sisteme de operare, utilitare de devirusare, backup, copieri etc) care nu intra in conflict cu bootloader-ul din windows astfel incat sa nu poata fi citit stick-ul atunci cand este introdus.

Utilitarul se numeste MultiSystem, si este un instrument puternic Linux care poate crea sisteme bootabile multi-boot pentru tine. Gama de caracteristici și opțiuni este destul de impresionantă, pentru ca acest utilitar, mai are si foarte multe functii extrem de utile in special pentru cei care lucreaza in Systems Administrator.
Instalarea programului este foarte simpla chiar si pentru cei mai putin experimentati in linux. Eu va prezint doua variante de instalare, voi o alegeti pe cea care va convine.
Prima varianta este si cea mai simpla in care nu va ramane decat sa descarcati acest fisier de aici. apoi sa-l dezarhivati si sa dati dublu click pe fisierul rezultat iar cand sunteti intampinat de fereastra care se va deschide, sa alegeti obtiunea executare in terminal


si sa asteptati ca procesul de instalare sa se termine. In caz ca va deschide centrul software il inchideti pur si simplu.


Dupa instalare programul il gasiti in meniul din bara tastand in casuta de cautare MultiSystem.
Daca din diferite motive nu va functioneaza aceasta varianta, trecem la a doua varianta.

Si varianta a doua este usoara, dar totusi trebuie sa aveti un minim de cunostinte in lucrul cu terminalul. Voua nu va ramane decat sa luati de mai jos comenzile pe rand si sa le introduceti in terminal cu copy/paste urmate de tasta Enter. Dupa prima comanda plasata trebuie sa introduceti parola de utilizator care o aveti voi in linux, la celelalte comenzi nu mai este necesar introducerea parolei ci doar confirmati cu tasta Enter.

sudo apt-add-repository 'deb http://liveusb.info/multisystem/depot all main'

wget -q -O - http://liveusb.info/multisystem/depot/multisystem.asc | sudo apt-key add -

sudo apt-get update

sudo apt-get install multisystem

Pagina oficiala cu aceste comenzi. Aici.

Acum ca sa faceti stick-ul, mai intai trebuie sa-l formatati in FAT32 cu utilitarul din linux,


 dupa ce ati formatat stick-ul, deschideti programul MultiSystem alegeti stick-ul care l-ati introdus in purtul USB. Vezi foto.


O sa se deschida fereastra de mai jos, iar voi cunfirmati cu OK.



Iar de aici cu drag and drop trageti imaginea ISO in subsolul ferestrei programului in dreapta iconitei cu acel CD. Vezi foto.


O sa se deschida automat terminalul, iar voua nu va ramane decat sa va introduceti din nou parola de utilizator linux si asteptati ca procesul sa se finalizeze.



 Dupa ce a finalizat prima imagine iso, procedati la fel si cu urmatoarele imagini iso (asta in caz ca vreti sa puneti mai multe sisteme de operare sau alte utilitare), bine-nteles pentru mai multe imagini trebuie sa tineti cont si de capacitatea de stocare a stick-ului.

Asa arata fereastra cu o imagine facuta deja cu MultiSystem.


Si asa va arata interfata deschisa in QEMU pentru a proba ce ati facut, dar si in sistemul real cand o sa bootati de pe stick.



In dreptul fiecarii imagini va arata si locatia unde o sa o gasiti din meniul MultiSystem.


Cam asta a fost tot, acum nu va ramane decat sa introduceti stick-ul in usb, sa alegeti din BIOS calea catre stick si sa instalati unul din sistemele puse anterior.


Aici aveti si un video cu instalarea programului, cu procesul de ardere a imaginilor si cu verificarea QEMU.
                 





Niciun comentariu: