Bine v-am gasit la un nou articol pe Doza de IT si Tehnologie. Stiu ca am mai vorbit aici pe site despre acest subiect pe care vreau sa-l abordez si azi, dar vreau sa mai vin si cu o alta varianta de a face un stick bootabil cu Windows pe un PC/Laptop ce ruleaza Linux. Fac asta pentru ca voi sa alegeti varianta care va este voua mai usoara si la indemana pentru ca stim, ca a face un stick bootabil cu Windows pe un PC/Laptop ce ruleaza Linux, nu este chiar atat de usor si la indemana,
pentru ca unele aplicatii din Linux nu fac acest lucru asa cum ar trebui si atunci cand introducem si vrem sa instalam Windows-ul avem surpriza ca nu putem boota de pe acel stick interferand din mai multe cauze cu bootloader-ul. Dar nu despre problema asta vreau sa vorbesc azi.
pentru ca unele aplicatii din Linux nu fac acest lucru asa cum ar trebui si atunci cand introducem si vrem sa instalam Windows-ul avem surpriza ca nu putem boota de pe acel stick interferand din mai multe cauze cu bootloader-ul. Dar nu despre problema asta vreau sa vorbesc azi.
Aplicatia de azi se numeste WoeUSB care vă permite să creați USB-uri bootabile ale celor mai moderne versiuni de Windows, printre care: Windows Vista, Windows 7, Windows 8x, Windows 10. Instrumentul acceptă toate limbile și toate versiunile de Windows, inclusiv pro, home, N, 32- și va funcționa atât cu bootmodes "legacy", cât și cu "UEFI". Aplicatia poate crea stick-ul si direct de pe un CD/DVD cu Windows.
Pentru instalarea aplicatiei WoeUSB o sa va prezint doua moduri de instalare, prima este cea cu comenzi in Terminal iar cea de-a doua este descarcabila si cu o instalare normala (precum ati instala o aplicatie in windows).
Instalare cu ajutorul Terminal-ului.
Deschideti terminalul apasand simultan tastele Control + Alt + T sau din meniul cu aplicatii si luati pe rand comenzile de mai jos cu copy/paste.
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt update
sudo apt install woeusb
Dupa prima comanda ti se va cere parola de utilizator cu care esti logat in Linux. In timp ce tu tastezi parola ea nu va aparea in terminal, insa nu te panica si tasteaza in continoare dupa care apasa tasta Enter. Celelalte doua comenzi nu trebuie decat sa apasati Enter dupa fiecare linie de comanda introdusa in terminal.
Instalarea in modul "clasic windows".
Pentru aceasta metoda nu ramane decat sa descarcati fisierul deb pentru majoritatea distributiilor Linux si sa lansati instalarea facand dublu click (stanga) pe el.
De retinut inainte de toate este sa formatati stick-ul in FAT32 dupa care da click dreapta pe el si Unmount (nu eject ci unmount) pentru ca sa fie recunoscut de aplicatie WoeUSB.
Acum daca totul este gata si aveti si imaginea ISO a Windows-ului pe care vreti sa-l puneti, nu ramane decat sa lansati WoeUSB si sa alegeti calea catre imaginea ISO unde o ati descarcat-o voi, iar mai apoi din partea de jos selecteaza stick-ul si apasa Install.
După ce ai dat click pe Install, va cere să mai introduceti o dată parola de user, dupa care va începe copierea Windows-ului pe stick.
La final, dupa procesul de copiere, programul va da un mesaj de succes și vei putea da restart și porni instalarea de Windows ca pe orice alt sistem, bine-nteles ca din BIOS sa selectati stick-ul ca prima unitate de bootare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu