Romica Prihor

Cum să eliberezi spaţiu din memoria telefonului Android


                 Dezinstalează aplicaţiile pe care nu le foloseşti



Verifică lista de aplicaţii pe care le-ai instalat pe parcursul timpului şi îţi garantez că vei găsi cel puţin 5 aplicaţie pe care nu le-ai mai folosit de foarte mult timp. Soluţia simplă este să le dezinstalezi.


În acest fel scapi de câteva zeci sau sute de MB ocupaţi degeaba în memorie (poate chiar câţiva GB în cazul unor jocuri mai complexe) şi în plus eliberezi şi memorie RAM dacă aplicaţia respectivă avea prostul obicei de a rula în background.




           Mutarea aplicaţiilor pe cardul microSD. da sau nu…


Teoretic, cardul microSD este utilizat pentru stocarea fotografiilor, filmelor sau documentelor. Totuşi, memoria internă limitată a condus la apariţia posibilităţii de a muta unele aplicaţii din memoria internă pe cardul microSD.


Totuşi, reţine că o mare parte dintre aplicaţii nu pot fi mutate pe cardul microSD. În această categorie intră aplicaţiile care folosesc, printre altele, notificări, Widgeturi, anumite servicii, wallpapere, alarme sau servicii de sincronizare a datelor.

Mutarea unei aplicaţii pe cardul microSD eliberează câţiva zeci MB din memoria internă, însă dezavantajul este că aplicaţia respectivă va rula mai lent, întrucât viteza cardului SD este mai mică decât viteza memoriei interne. De aceea, îţi recomandăm să nu muţi pe card aplicaţiile pe care le utilizezi frecvent, mai ales dacă acestea ocupă doar câţiva MB din memoria internă.

                   


Şterge cache-ul aplicaţiilor 

Aplicaţiile care se conectează la internet păstrează foarte multe date inutile în cache, care în decurs de numai câteva zile de utilizare intensă pot ajunge şi la câteva sute de MB.
Soluţia rapida si simplă este sa foloseşti o aplicaţie precum App Cache Cleaner, care are inclusiv funcţie de automatizare prin care îţi goleşte cache-ul la anumite intervale de timp, fără intervenţia ta.
 Insa cel mai sigur este sa intri manual în meniul fiecărei aplicaţii (Settings – Applications – Manage Applications – Nume aplicaţie) şi să apeşi Clear cache.
Partea bună este că golirea cache-ului nu are niciun efect asupra setărilor aplicaţiilor, nici măcar în privinţa datelor de logare, cu excepţia cazului în care selectezi şi funcţia Clear data.

     Nu utiliza prea multe widgeturi sau wallpapere                dinamice

Ştim că este foarte util să ai un widget pentru aplicaţia favorită sau un wallpaper,  însă reţine că astfel de “artificii” consumă o bună parte din memoria RAM (fiecare widget/wallpaper utilizează un serviciu de câteva zeci sau sute de MB fiecare).
Cu alte cuvinte, cu cât vei avea mai puţine widgeturi şi wallpapere dinamice, cu atât vei avea mai multă memorie RAM, iar aplicaţiile vor rula mai rapid.

           Închide serviciile de care nu ai nevoie


Cele mai multe aplicaţii rulează anumite servicii în background care consumă zeci de MB din memoria RAM. Unele dintre ele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului de operare, altele sunt necesare pentru aplicaţii, însă unele dintre ele rulează degeaba, mai ales dacă nu foloseşti o anumită aplicaţie.
Poţi să opreşti un serviciu foarte uşor. Intră în Settings – Applications – Manage Applications – Running, selectează serviciul Facebook şi alege opţiunea Stop pentru a-l opri.
Anterior, au fost la modă aplicaţiile speciale care închideau automat şi rapid serviciile inutile, însă popularitatea acestora a scăzut mult în ultimul timp. Unul dintre motive este eficientă scăzută a acestora, una dintre probleme fiind ca multe aplicaţii repornesc automat după o scurtă perioadă de inactivitate.



Niciun comentariu: