Romica Prihor

Avantajul formatarii stick-urilor in format NTFS.


In primul rand trebuie lamurit de ce nu merge pe un stick USB proaspat cumparat fisiere mai mari de 4 GB. Pentru ca sunt formatate din fabrica Fat sau Fat 32. Dumneavoastra puteti sa le formatati in NTFS, printr-o procedura simpla astfel ca pe stick sa intre si jocuri sau alte fisiere de mai mult de 4 GB. 


Conectati stick-ul la calculator iar pentru a-l formata este necesar sa intrati in My Computer sa cautati imaginea driver-ului USB ce indica faptul ca s-a realizat conectarea dispozitivului la PC.

Ati gasit-o! Va pozitionati pe ea si dati click dreapta iar din meniul aparut selectati „Format...”. In fereastra ce se va deschide va trebui sa faceti click pe tabul (sagetica) situat din jos de cuvintele File system si sa cautati optiunea NTFS. Surprinza! NTFS nu se afla printre optiuni ci doar FAT, FAT 32 etc.




Iesiti din aceasta fereastra, inchideti si fereastra My Computer, lasati stick-ul conectat la calculator si procedati astfel:
Faceti click dreapta pe My Computer selectati Manage iar cand se deschide o fereastra faceti clic pe optiunea Device Manager dupa care veti face dublu click pe Disk Driver (din meniul din dreapta). 



Sub Disk Driver apare un mic meniu din care noi alegem sa facem click dreapta pe Generic USB Flash Disk USB Device iar din meniul aparut selectam properties. Apare o fereastra unde noi vom selecta tabu-ul Policies.



Aici ne apar doua optiuni  respectiv Optimize for performance si Optimize for quick removal (in Windous 7 aceste optiuni sunt Quick removal sau Better performance). Vom selecta bulina din dreptul  obtiunii Optimize for performance (Better performance), dupa care dam OK.
Pentru a formata acum stick-ul USB revenim la comanda de mai inainte respectiv My Computer facem click pe icoana ce reprezinta conectarea stick-ului la PC iar din meniul aparut selectam „Format…” Aici mai facem o data un click pe tabul de editare de sub File System si selectam NTFS (care acum apare, nu ca prima data) si actionam butonul de start din partea de jos a ferestrei.
Va dura ceva pana ce stick-ul se va formata. Asta depinde si de cat de mare este capacitatea stick-ului. Trebuie mentionat ca la formatare toate datele continute de dispozitiv se vor sterge, astfel ca este bine sa salvati in prealabil continutul stick-ului in calculator. Insa doar daca mai aveti nevoie de acele date.
Mai precizez faptul ca acest truc nu poate fi aplicat in Linux sau in Windows-urile mai vechi de versiunea 2000 si ca puteti avea probleme pe aceste sisteme mai vechi in a vizualiza fisierele copiate pe stick-ul formatat NTFS.


O alta cale pentru a ajunge in Device Manager valabila pentru toate sistemele Windows este de a intra in Start> Run si aici veti scrie comanda devmgmt.msc






Niciun comentariu: