Romica Prihor

Hibernarea in windows 10, tips adn tricks.



Acest truc pentru Windows 10 ceva mai puțin cunoscut este cel prin care putem seta fișierul de hibernare în modul redus. Recomand recomand dezactivarea Hibernării în scopul prelungirii duratei de viață a SSD-lui. Mai jos puteti afla ce se schimbă pe PC prin această opțiune de configurare.




1.Ce sunt mai exact funcțiile sleep și hybernate.

Ca sa simplific foarte mult, atunci când un PC-ul trece în modul sleep, datele noastre curente de lucru sunt puse în memoria ram, iar principalele componente, cum ar fi procesorul, hdd-ul sau display-ul, trec în modul economic, fiind gata să reînceapă lucrul rapid cand noi vom deschide pc-ul.
Când PC-ul trece în modul hibernare, datele curente de lucru din memorie și setările curente sunt scrise pe hdd într-un fișier numit hyberfil.sys, iar apoi sistemul de operare este oprit. La repornire, statusul anterior hibernării este încărcat de pe hdd, iar utilizatorul revine la aceleași activități de pe pc cum le-a lasat inainte de inchidere.
Hibernarea este disponibilă in mod normal pe laptop-uri dar și pe unele modele de tablete care dispun de ceva mai mult spațiu de stocare, dar unele PC-urile care au funcționalitatea InstantGo nu au si funcția de hibernare.
Modul hibernare poate fi util pentru situațiile în care nu aveți acces imediat la reîncărcarea bateriei device-ului vostru și vreți să păstrați aplicațiile și ferestrele deschise, pentru a reveni ulterior la ele.

2.Ce este fast startup.

Fast startup care mai este numit și (hiberboothybrid boot, sau hybrid shutdown) este o funcție activă în mod implicit în windows și ajută la repornirea mai rapidă a PC-ului după oprirea sa completă. Astfel revenirea se face mai rapid decât cea din modul hibernare.

3.Cum pot seta fișierul de hibernare în modul redus.

În continuare o sa va arat cum puteți sa modificati setările din Windows 10, pentru modul redus, sau pentru modul normal.

 Fișierul de hibernare modifica urmatoarele funcționalității sistemului:


  • Complet (Full) - permite hibernarea sistemului și fast startup/pornirea rapidă,/hiberboot. Fișierul hiberfil.sys va ocupa pe hard 70% din memoria RAM instalată pe PC/laptop. Funcția de hibernare se gaseste și în meniul cu opțiuni de alimentare.
  • Redus (Reduced) - aceasta optiune permite doar pornirea rapidă, adică hiberboot fără hibernare. Fișierul hiberfil.sys va ocupa pe disc doar 35% din cantitatea de RAM instalată pe PC. 


4.Cum funcționează fast startup și ce rol are fisierul hyberfil.sys.

    Pentru a porni mai rapid la încheierea pc-ului, windows-ul salvează un fișier ascuns in partitia C:\hiberfil.sys o imagine a sistemului de operare (Windows kernel) și a driverelor.  La repornirea PC-ului, windows-ul încarcă partea de sistem din acest fișier C:\hiberfil.sys în memorie pentru a relua statusul sistemului, în loc de a reîncărca sistemul din nou cu totul de fiecare dată.
    De retinut ca acest fișier hiberfil.sys ocupă destul de mult spațiu pe hard, de regulă aproximativ 70% din cantitatea de memorie RAM instalată pe acel PC/laptop. De exemplu, la un PC cu 8 GB ramfișierul poate ajunge la 6 GB, asta poate cauza o problemă cam mare de spațiu pe hard pe anumite device-uri,  care vin cu spațiu de stocare mai mic.
    Pentru a putea utiliza Fast startup este necesară activarea funcției de hibernare. Totusi dacă aveți nevoie de Fast startup și nu aveți nevoie de funcția de hibernare (ori nu aveți suficient spatiu pe hard pentru aceasta), atunci puteți opta si setand fișierul de hibernare pe modul redus, in acest fel va consuma mai puțin spațiu pe hard, cam la jumătate din dimensiunea normală, adică la aproximativ 35% din cantitatea de ram instalată pe PC. 

    Mai jos sunt pasii pentru configurația pe care o doriti.

    1. Deschideți linia de comandă cu drepturi administrative
    2. Mergeți la punctul 3 pentru fișierul redus sau la punctul 4 pentru fișierul complet.
    3. Setați hyberfil.sys la valoarea completă (aceaasta fiind și setarea standard din windows)

    Copiați comanda de mai jos în fereastra Command Prompt (cmd) deschisă și apăsați tasta Enter:
    powercfg /h /type full
    
    
     Acum verificam stările de energie suportate pe PC prin comanda următoare:
    powercfg /a
    
     4. Setați hyberfil.sys la valoarea redusă . Acum copiați comanda de mai jos în fereastra CMD deschisă mai sus și apăsați tasta Enter:
    powercfg /h /type reduced 
    
    
    Putem verifica din nou stările de energie suportate pe PC prin comanda amintită mai sus:
    Așa dupa cum a-ti observat, Hybernate nu mai este disponibil, insa Fast Startup rămâne activ.
    Daca aveti intrebari, le astept in rubrica de comentarii.

    Niciun comentariu: