Romica Prihor

Cum faci backup-ul unui blog pe platforma Blogger (Blogspot)

Cum facem backup pe Blogger / Blogspot.
Azi voi vorbi în cele ce urmează despre platforma Blogger / Blogspo, una dintre cele mai utilizate si la indemana platforme de blogger. Care sunt motivele de îngrijorare și de ce ne-am dori să facem backup unui astfel de blog? În fond, platforma Blogger este deținută de Google așa că datele noastre ar trebui să fie în siguranță. Foarte adevărat. Totuși, uneori accidente se pot produce, de exemplu cineva ne sparge contul și poate să ne modifice contul in sens negativ sau sa șteargă blogul. Au fost si cazuri in care chiar Google a șters anumite conturi și blogurile asociate lor pentru spam (dacă nu faceți prostii in blogul vostru atunci nu aveți de ce sa va faceti griji). În orice caz, paza bună trece primejdia rea așa că nu avem nimic de pierdut fiind prevăzători.


Cum salvăm șablonul blogului?
Sigur a-ti muncit mult pentru a da blogului vostru un anumit aspect, design exterior, fonturi, culori etc, și vreti să fi-ti siguri că atunci când face-ti noi modificări nu riscati să stricati iremediabil ceva, este indicat să salvati șablonul pe care blogul îl folosește. Acest lucru se face foarte simplu. Intrati în panoul de control al blogului, la secțiunea Șablon. Sus în dreapta aveti un buton pe care scrie Faceți o copie de rezervă/Restabiliți, ca în imaginea următoare. Dăm click pe acel buton și vom avea o opțiune de descărcare a șablonului pe PC-ul propriu. Asta e tot.



Bineînțeles, tot de aici putem restabili sau încărca un șablon salvat anterior.

Cum salvăm postările și comentariile.
Pentru a salva ceea ce ne interesează mai mult, adică articolele de pe blog și comentariile asociate lor, vom folosi tot o opțiune din panoul de control. Mergem de data asta la Setări, la cea mai de jos rubrică, Altele:


Aici avem o opțiune de a exporta blogul, cum se vede și în imagine. Dăm click pe acea opțiune și se
va descărca un fișier xml care conține tot ce am scris și tot ce s-a comentat până la acea dată.

Salvarea acestor date este foarte utilă dacă vrem să mutăm blogul pe altă platformă (de exemplu pe WordPress). Fișierul rezultat îl putem apoi importa în noua platformă.

Cum salvăm imaginile de pe blog.
Imaginile care sunt inserate în postări pe bază de URL trebuie salvate individual, pentru că ele nu se află pe blogul nostru ci pe alte site-uri, la noi se află doar linkurile spre ele. Deci trebuie să luăm la rând fiecare imagine și să dăm click dreapta pe ea, alegând opțiunea Save Image sau ceva asemanator. Dar sfatul meu este sa incarcati imagini din PC-ul vostru descarcate anterior de pe web pentru ca acele link-uri  cu imagini, pe care le puneti spre anumite site-uri la un moment dat poate sa nu mai fie active pe ecel site din anumite motive sau chiar sa nu mai existe acel site deloc.


În schimb, imaginile pe care le urcăm efecitv pe blog (prin upload/încărcare și nu prin URL) se regăsesc în contul nostru Picasa. Fiecare cont Google are asociat un cont pe Picasa (care e deținută tot de Google). Acolo se află toate imaginile urcate de noi pe blog. Ca sa le accesăm, Intrăm pe PicasaWeb, ne logăm cu datele contului Blogger dacă nu suntem deja logați și acolo vom avea mai multe albume. Căutăm albumul cu numele blogului nostru și dăm click pe el. Se va deschide în fața noastră o pagină cu toate imaginile din acel blog. (Atenție: dacă ștergem o imagine de aici, ea va dispărea în scurt timp și de pe blog!) Pe bara de sus avem un meniu care se termină cu o săgeată în jos. Dăm click pe ea și găsim o opțiune de a descărca tot albumul, care se va salva arhivat (în format zip):





   Asta a fost tot. Sper ca acest articol să vă fie de folos. Mult succes!






Niciun comentariu: