Romica Prihor

Memoria RAM si ROM -descrierea PC-ului si principiul de functionare - part. 3-a

    Memoria RAM si memoria ROM


Memoria RAM (Random Access Memory) este memoria principala a calculatorului.

Calculatorul trebuie sa lucreze cu o memorie, pentru ca daca am sta sa citeasca fisierele direct de pe hard am imbatrani. Memoria RAM este "masa de lucru" a procesorului. Fie ca-i melodie, poza, sau joc sau orice altceva, acestea ruleaza in memoria calculatorului, deci in RAM. nu pot sa functioneze direct de pe hard disk! Chiar si aceasta pagina pe care o vezi, e incarcata in RAM de browser-ul tau. Nu o citesti direct de pe hard disk, dupa cum probabil crezi. Toate documentele, pozele, melodiile, programele, serviciile pe care le ai deschise, sunt aici, in RAM, pana cand le inchizi sau pana cand opresti calculatorul, si atunci se sterg inevitabil din memorie, pentru ca este memorie volatila, adica nu se pastreaza fara curent.

La pornire, Windows-ul incarca in RAM serviciile, explorer-ul (folderele, meniul start, bara de unelte), iconitele, poza de pe desktop si ce programe mai ai la start-up. De aceea iti merge greu cand ai prea multe, ca nu au loc in memorie, si pentru ca in loc sa se blocheze le pune sa foloseasca page file.

Capacitatea memoriei RAM se masoara in MB (megabaiti) sau GB (gigabaiti). Cu cat mai mult, cu atat mai bine. Inseamna ca mai multe date incap si atunci calculatorul functioneaza mai bine. 
Exista placute individuale de 128 MB, 256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB si 8 GB. si mai mari.

Frecventa.
Bineinteles memoria RAM are si o frecventa, o viteza de incarcare si descarcare inpusa de fabricant, viteza la care sa poata functiona, care se masoara in MHz (megahertzi). 800 MHz, 1066 MHz, 1333 MHz, etc. Aceasta a ajuns chiar si pana la 2000 MHz.

Clasificare.
Exista doua tipuri principale de memorie RAM. SRAM (static RAM) si DRAM (Dynamic RAM).
DRAM inseamna Dynamic RAM, adica memorie dinamica. Sunt practic TOATE placutele de memorie RAM din ziua de azi.Memoria dinamica, adica memoria e reincarcata de un numar de ori pe secunda ca sa nu se piarda datele din ea. SDRAM inseamna ca se Sincronizeaza DRAM-ul, adica refresh-ul se face odata cu bus-ul de pe placa de baza. Nu e tot una SDRAM cu DRAM. SDRAM e copilul lui DRAM. 

SRAM inseamna ca datele din memorie persista fara a fi "refresh"-uite (evident, pana la oprirea calculatorului) dar sunt deosebit de scumpe. Memoriile cache sunt memorii SRAM. Dupa cum spuneam, memoriile RAM cele mai familiare, placutele pe care le instalezi tu in calculator, sunt cele DRAM, care sunt pe categoriile de mai jos.

DDR1 - Double Data Rate 1
DDR2 - Double Data Rate 2
DDR3 - Double Data Rate 3
DDR4 - Double Data Rate 4
SDR - Single Data Rate (nu se mai fabrica)

Sa le explic pe rand.

DDR1 (sau doar DDR) :
-capacitate: maxim 1GB pe placuta
-viteza de transfer de la 200 MHz pana la maxim 400 MHz
-voltaj: 2,5 V
-numar de pini: 184


DDR2
-capacitate: maxim 4GB pe placuta
-viteza de transfer de la 400 MHz pana la maxim 1066 MHz
-voltaj: 1,8 V
-numar de pini: 240

DDR3
-capacitate: maxim 8GB pe placuta
-viteza de transfer intre 1066 MHz pana la maxim 2133 MHz
-voltaj: 1,5 V
-numar de pini: 240

DDR4
-capacitate: maxim 8GB si mai mari pe placuta
-viteza de transfer de la 2133 MHz la maxim 3333 MHz
-voltaj: 1,8 V
-numar de pini: 240


SIMM... DIMM... Ce mai sunt si astea?

SIMM (Single Inline Memory Module) 
DIMM (Dual Inline Memory Module) 

Acum sa va explic. Ce sunt SIMM-urile? Inainte de procesorul Pentium 1 pe 64 de biti, trebuia sa pui neaparat 2 placute, pentru ca doar cu doua se putea acoperi latimea de banda completa de 64 biti. De exemplu, daca voiai sa ai 64 MB de RAM, trebuia sa pui 2 placute de 32 MB, daca voiai sa ai 32, trebuia sa pui doua de 16, si tot asa, de aceea le si spunea "Single Inline", adica singure in linie, adica nu erau ele "mandre" ca au latimea de banda cat pentru doua, ca sa nu pui doua, ci numa una. DIMM-urile sunt, tocmai, duale in linie si atunci e de ajuns sa pui numai una, si chiar sloturile, nu e neaparat sa fie perechi, se pot fabrica chiar si numar impar, 3 de exemplu, pentru ca o placuta putea sa faca toata treaba. 

    De exemplu, memoriile de azi DDR2 sau DDR3 sunt memorii DIMM. Nu are rost sa ne mai facem griji pentru SIMM-uri, deoarece nu se mai fabrica.


Latenta.
Latenta memoriei RAM, este timpul de asteptare de incarcare. Cu cat mai mic, cu atat mai bine.
Latenta se masoara in nanosecunde (ns). 
Memoria RAM e ca un tabel unde punctele de intersectie a liniilor cu coloanele sunt celulele la care au loc impulsuri electrice (biti, stari de 1 si 0), latenta e timpul de incarcare pe orizontala si pe verticala (pe rand si pe coloana), CAS (Column Adress Strobe - Adresa coloanei la care are loc un impuls) si RAS (Row Adress Strobe - Adresa randului la care are loc un impuls) .
Asta o modalitate de masura indirecta a vitezei memoriei.

Compatibilitate.
Cand cumperi doua placute de memorie RAM, ar fi bine sa fie de la acelasi producator. Daca sunt diferite se poate sa existe probleme de compatibilitate.
Pe cat posibil cumpara placute identice, atat la producator, cati si la capacitate si frecventa. (daca ai placa de baza cu doar doua sloturi si intr-un slot suporta 2 GB iar in altul doar 1 GB, atunci e ok, nu ai ce face, poti pune aceste placute de capacitati diferite)
Daca pui placute cu frecvente diferite, o sa mearga cu viteza placutei celei mai lente.
De exemplu, daca ai o placuta de 1333 MHz si una de 1066 MHz, memoria RAM va fi accesata la 1066 MHz.

Bineinteles, trebuie sa te asiguri ca placa de baza suporta memoria RAM pe care vrei sa o instalezi.
Nu baga cu forta placuta in slot daca vezi ca nu se potriveste! Daca nu intra, inseamna ca pur si simplu placa de baza nu suporta acel tip de memorie. Daca se potriveste, o sa intre ok!
Sfat: Introduceti placutele identice in sloturile de culoare identica pentru performanta maxima (chestia asta se numeste Dual-Channel, tehnologie care permite combinarea a doua placute de memorie sa lucre ca una mai buna, combina frecventele si performanta este dublata). De exemplu, daca sloturile sunt de culoare GALBEN ROSU GALBEN ROSU introduceti placutele in sloturile galben-galben respectiv rosu-rosu.

Cum functioneaza?
Tot ce vezi pe ecran sunt efectele proceselor incarcate in memorie care fac sa apara aceste lucruri.
Deci procesorul isi ia datele necesare de pe hard si le pune in memorie. 
De exemplu, daca pornesti Winamp-ul, acesta se incarca in RAM si citeste melodia pe secvente de pe hard. Si dupa cum vezi, procesul a aparut in task manager la "Processes". Toate procesele pe care le vezi in Task Manager, sunt fisiere incarcate in memorie.
Imagineaza-ti ca memoria RAM e ca un tabel, o zona cu multe celule. Fiecare celula este o casuta unde sunt stocati biti. Acestor casute le sunt date adrese. (Adica nume hexazecimale dupa care se identifica). Procesorul apeleaza la aceste adrese si primeste datele (sau scrie datele) dintr-o anumita adresa, apoi le proceseaza. Adresele sunt reprezentate sub forma 0x0AF22.



     Memoria ROM.

Memoria ROM (Read Only Memory) este tipul de memorie care poate fi doar citita, spre deosebire de RAM. Nu poate fi scrisa sau modificata (sau poate fi, dar in conditii foarte dificile).
De exemplu, CD-urile (cu exceptia cand sunt inregistrate), BIOS-ul, cipurile alea patrate din diferite aparate. Sunt facute pentru a nu putea fi modificate, deoarece contin date importante. Ca de exemplu codul de pornire a calculatorului, care e in cipul BIOS-ului.
Spre deosebire de RAM, Memoria ROM pastreaza datele permanent. Chiar daca este oprit calculatorul.

Tipuri de memorie ROM.
  • PROM (Programable Read Only Memory) seamana cu memoria ROM, dar poate fi programată de utilizator, cu ajutorul unui echipament special.
  • EPROM (Erasable PROM) poate fi stearsa prin expunere la radiatii ultraviolete si poate fi rescrisa. Memoria EPROM poate fi stearsa si rescrisa de un numar limitat de ori.
  • OTPROM (One Time Programable ROM) este o memorie EPROM, dar are cipul intr-o capsula din material din plastic, care este mult mai ieftina. Viteza este buna, dar aplicatiile nu au flexibilitate.
  • EEPROM (Electrically Erasable PROM) poate fi stearsa electric de unitatea centrala cu ajutorul unui anumit program, in timp ce functioneaza. Este cel mai flexibil tip de memorie.

Niciun comentariu: