Linux Mint.
Mai am inca un articol scris aici pe blog in care am mai vorbit de inca o distributie foarte asemanatoare chiar si pe la setari cu windows-ul si care se numeste ChaletOS. Daca vreti sa aflati mai multe si link de descarcare, scrieti in casuta de cautare sus in dreapta de pe blog ChaletOS si o sa gasiti articolul, sau click aici. Dar astazi vreau sa va vorbesc despre o alta distributie, si anume despre Linux Mint.
Linux este cel mai popular sistem de operare comparativ cu Windows și Mac si folosit ce companii foarte mari. Linux este oriunde chiar în acele locuri la care nu ne-am gîndit.
Daca folositi Windows si doriti sa incercati alt sistem de operare din diverse motive, dar doriti ceva gratuit si usor de utilizat in acelasi timp, atunci va recomand Linux Mint. Acesta distributie Linux este cea mai potrivita fostilor utilizatori de Windows fiinca nu se vor indeparta prea mult de interfata grafica.
Sa presupunem ca doriti sa renuntati la Windows, sau sa nu renuntati, dar vreti sa vedeti daca va puteti descurca si pe alt sistem de operare, de exemplu in dual boot sau LiveStick. atunci va recomand Linux Mint. Am intalnit multe persoane pe net care au auzit de Linux si voiam sa incerce unul din sistemele de operare bazate pe acest kernel. Pentru ca exista o multime de distributii, si fara a se documenta prea mult sau chiar deloc,
o mare parte din utilizatori au tendinta de a se avanta catre sisteme de operare destul de complicate.
Alegerea din greseala sau nestiinta a unui sistem de operare greu de folosit, poate atrage dupa sine renuntarea la dorinta de a incerca ceva nou. Dupa un asemenea episod in care un fost utilizator de Windows incearca sa invete ceva nou, insa se loveste de ceva dificil, nu numai ca va reveni la Windows, dar va ramane si cu o impresie proasta si total gresita despre sistemele de operare bazate pe Linux.
Drept urmare, doresc prin acest articol sa ajut persoanele care vor sa incerce ceva nou sau sa renunte la Windows, dar nu stiu sigur ce distributie ar fi cea mai potrivita pentru ei.
Parerea mea e ca orice persoana care doreste sa renunte la sistemul de operare al celor de la Microsoft, trebuie sa incerce prima data Linux Mint. Aceste sistem de operare permite o trecere foare lina de pe Windows catre Linux. Ceea ce-l face atat de special este mediul de lucru (adica felul in care arata desktop-ul, pentru a intelege toata lumea). Linux Mint poate oferi interfete asemanatoare cu Windows-ul.
Pentru cei care nu stiau, Linux Mint este un sistem de operare care are la baza Ubuntu. Acesta vine cu o multime de aplicatii preinstalate. Linux Mint foloseste acelasi depozit de aplicatii ca si Ubuntu, deci aveti ce alege. Exista o alternativa buna pentru toate programele pe care le-ati folosit in Windows.
Aceste doua distributii Linux sunt cele mai utilizate la ora actuala. Practic, un alt mare avantaj pe care il aveti la dispozitie consta in comunitatea incredibil de mare la care puteti apela in caz de nevoie. Exista forumuri in Limba Romana, exista grupuri pe Facebook sau Google+, exista foarte multe bloguri si site-uri de unde puteti afla orice doriti despre Linux Mint sau Ubuntu.
Cele doua distributii sunt foarte usor de instalat. Gasiti tutoriale aproape la orice pas. Trebuie doar sa cautati raspuns pe Google. Sau cel mai simplu, intrebati-ma pe mine.
Atentie:
Deocamdata in Linux exista foarte putine jocuri, iar grafica acestora e departe de cea a jocurilor pentru Windows. Daca esti un gamer, atunci Linux nu-i pentru tine. Poate doar daca vrei sa incerci dual-boot (sa ai doua sisteme de operare instalate pe hard disk – Windows si o distributie Linux).
O alta observatie este ca în Linux nu există un anumit program, dar au multe alte programe excelente care fac același lucru. De exemplu, în Linux Mint nu veți mai avea Aimp, µTorrent, Photoshop, șamd, dar în loc de Aimp puteți folosi în locul acestuia Audacious, Banshee, Rhythmbox, sau orice alt player audio. În loc de µTorrent puteți folosi Transmission sau Deluge, care sunt nemaipomenite, iar în cazul Photoshop aveți Gimp, un editor grafic excelent, dar gratuit. Tot gratuit aveti softul renumit Audacity.
E adevărat că pot fi găsite și soluții de compromis, cum ar fi Wine, un soft care permite rularea în Linux a programelor special dezvoltate pentru Windows, dar nu e același lucru. În primul rând experiența va fi în general neplăcută, iar asta deoarece performanța respectivului program nu va fi aceeași ca pe Windows.
Si nu in ultimul rand un Linux poate rula cu succes si foarte fluid pe un PC de acum 10 ani.
Aici va las cateva screenshot-uri cu sistemul de operare care-l utilizez eu, si anume Linux Mint 17.3
cu interfata de windows.
Iar aici va las doua link-uri de descarcare de pe site-ul oficial al sistemului de operare Linux Mint 17.3 in ambele variante, de 32 si 64 bit.
Link- descarcare pe 32 bit.
Link- descarcare pe 64 bit.
Update a aparut Linux Mint 18.1 “Serena” Cinnamon deocamdata in varianta beta si poate fi testat.
Cateva noutati ce vin cu noua distributie.
Link descarcare Linux Mint 18.1 “Serena”
Actualizare cu toate varantile stabile Linux Mint 18.1
Actualizare si link descarcare toate versiunele: Linux Mint 18.3
Update a aparut Linux Mint 18.1 “Serena” Cinnamon deocamdata in varianta beta si poate fi testat.
Cateva noutati ce vin cu noua distributie.
- În ediția cu Cinnamon a Linux Mint va fi posibilă activarea unor sunete care să acompanieze notificările pe ecran.
- Un nou screen saver care permite utilizatorului să controleze playerul media în timp ce ecranul este dezactivat.
- Playerul video Xplayer poate goli monitoarele care nu sunt utilizate de fereastra sa (dacă ai mai multe monitoare, poți apăsa butonul “Blank Other Monitors” când se redă video în fullscreen. Clipul video va continua să ruleze însă celelalte monitoare se vor închide). Această funcție este utilizabilă și atunci când legi un monitor extern la un laptop.
- Facilități pentru utilizatorii de Bumblebee.
- Panouri orientate vertical.
Link descarcare Linux Mint 18.1 “Serena”
Actualizare cu toate varantile stabile Linux Mint 18.1
Actualizare si link descarcare toate versiunele: Linux Mint 18.3
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu