Romica Prihor

UN NOU MALWARE ANDROID, A INFECTAT MAI MULT DE 10 MILIOANE DE DISPOZITIVE este "HUMMINGBAD",



Există o nouă formă de Android malware liber pe internet, si face mari ravagii. În conformitate cu un raport detaliat de firma de securitate mobile Check Point, HummingBad, este ceva mai sofisticat cu cod rău intenționat. Acest virus este încă din luna februarie 2016 și a reușit între timp să infecteze peste zece milioane de dispozitive Android.


Asa ca daca ai un telefon/tabletă sau vreun alt dispozitiv care folosește sistemul de operare Android, află că a apărut acest nou malware care poate face destule rele in dispozitivul tău. Pentru că, odată instalat, încearcă să obțină, și deseori si reușește, prin diverse modalități de a induce în eroare, acces la root. Odata ce a obtinut root, va avea mai mult control asupra
dispozitivului tău decât ai tu ca și deținător.. Recomand precauție maxima.
Dupa cum spuneam cest malware, pe numele său Hummingbad , are așazisul atu că se instalează în sistem nu doar prin aplicații (dacă instalați aplicații doar din Google Play și nu chiar orice dubioșenie, riscul de a vă infecta Androidul sunt minime) ci și de pe site-uri infectate. Se poate ascunde în spatele unui fals update de sistem pe care, dacă din neatenție instalați, v-ați cam ales cu un Android infectat care va face foarte multe lucruri în numele vostru. Printre acestea, se numără instalarea de aplicații pe care nu le doriți, clickuri pe tot felul de reclame sau chiar furtul de date personale.

În spatele acestui malware se află un grup de infractori cibernetici din China, grup care urmărește, bineînțeles să obțină bani din această activitate. Se presupune că în toată această perioadă respectivii ar fi reușit să adune în medie cam 300.000 $ pe lună, ca venituri din publicitate aduse aduse de malware-ul pe care l-au creat. Dând click pe reclame în locul vostru pe reclame, Hummingbad generează venituri, care bineînțeles că banii nu ajung la deținătorul dispozitivului ci la acesti indivizi.
Pentru a afla dacă Android-ul vostru este infectat cu Hummingbad, este necesară o scanare a acestuia cu un soft antivirus. Dar nici aceasta nu e o solutie prea sigura pentru ca malware-ul este foarte dificil de detectat si înlăturat, singura soluție sigură fiind resetarea completă a dispozitivului tau android. Deocamdată  doar în acest fel puteți scapa de parazit-ul infiltrat.

Ca și măsură de prevenție, cea mai bună este atenția, atât în privința site-urilor accesate (inclusiv a link-urilor din diverse surse, inclusiv e-mail pe care dați click) cât și a aplicațiilor pe care le instalați, fie ele și de pe Google Play. În niciun caz nu este recomandată instalarea de aplicații din alte surse, deoarece riscul de a vă infecta, nu doar cu Hummingbad, ci și cu nenumărați alți viruși este extrem de mare.
De asemenea, citiți cu atenție ce permisiuni  urmează să primească fiecare aplicație înainte de a o instala si să citiți câteva comentarii in Google Play de la alti utilizatori care deja au instalato.


Niciun comentariu: