Romica Prihor

PCI express si PCI -descrierea PC-ului si principiul de functionare - part. 15-a


PCI



PCI (Peripheral Component Interconect) este cel mai comun standard de conectare a placilor perifierice (placa audio, placa de retea, placa SCSI etc.).


PCI Express este un slot, care se utilizeaza pentru a conecta diferite componente la Desktop PC. Cu ajutorul acestuia se conecteaza placa video, placa de retea, placa de sunet, unitatea SSD, modul Wi-Fi si alte dispozitive similare.

In ziua de astazi slotul PCI Express a inlocuit complet sloturile invechite AGP, PCI si PCI-X. Slotul PCI Express se afla pe partea de jos a placii de baza intr-o pozitie orizontala.


Care este diferenta dintre PCI Express si PCI.

PCI Express este un slot, care a fost proiectat pe baza slotului PCI. Diferenta principala dintre PCI Express si PCI este la nivel fizic. In timp ce PCI foloseste slot comun, PCI Express foloseste topologia de tip stea. Fiecare dispozitiv PCI Express se conecteaza la comutator comun cu o conectare aparte.

Orice dispozitiv PCI Express poate functiona in orice slot, daca slotul are acelasi numar sau mai multe linii. Acest lucru permite montarea placii PCI Express cu conectorul x1 in slotul x16 pe placa de baza.


Niciun comentariu: