Romica Prihor

Placa video -descrierea PC-ului si principiul de functionare - part. 4-a

    Placa video


Placa video este placa grafica a calculatorului. Ea genereaza imaginea. Fara placa video nu se vede nimic pe monitor.

Capacitatea placii video se masoara in MB (megabaiti) sau GB (gigabaiti). O placa video moderna normala are intre 256 MB si 1 GB. Cele mai puternice placi video au ajuns pana la 4 GB.

Placa video este defapt un procesor de grafica GPU (Graphics Processing Unit) cu memorie RAM speciala. Acestea sunt facute pentru a nu apela la memoria principala computerului. Astfel redarea 3D este mult mult mai rapida. Bineinteles, de asta sunt facute placile video.

Multe placi video au functii suplimentare, precum TV tuner, decodare MPEG-2 si MPEG-4 sau posibilitatea de a conecta mai multe monitoare.

    Placile video se conecteaza pe placa de baza prin slotul PCI-Express.



Placile video mai vechi se conectau prin slotul AGP.



Video on-board

Acesta este un controller (cip care controleaza) de pe placa de baza, mai bine zis din northbridge. Consuma din memoria principala. Defapt, aceasta "placa video" este un controler, folosind memoria RAM principala ca sa proceseze grafica, proces controlat de un driver ( S3... Intel...). Defapt e incorect termenul "placa video incorporata". Mai bine zis tehnica video on-board... insa e un nume prea colorat ca sa-l folosim zi de zi :)
Aceste "placi video" sunt mult mai lente decat cele externe, si nici nu au ajuns la capacitatea lor. De exemplu, daca ai 2 GB de RAM in calculator, un video on-board de 256 MB iti consuma din memoria principala, astfel incat mai ai doar 1,74 GB RAM. 
Placa video on-board are GPU sau se foloseste de CPU sa proceseze infromatia din memoria RAM a sistemului?

Are GPU.

1. Unele placi de baza (majoritatea) au cipul grafic inclus in northbridge.
2. La alte sisteme mai noi cipul grafic e inclus in capsula procesorului, insa procesorul nu lucreaza niciodata cu grafica. Procesorul e cu logica, calculele si controlul de date.
Scopul lor le face atat de diferite.
Memoria RAM a placii video dedicate este mai mult rapida decat memoria RAM normala, aceasta ajuns ca GDDR5 (Graphics Double Data Rate 5)! Memoria RAM normala, este inca in stadiul DDR3. De aceea placile on-board cu memoria RAM comuna nu sunt atat de rapide.
Pentru cineva care vrea sa joace jocuri 3D, trebuie sa-si cumpere placa video externa.
Placile video on-board, sunt bune pentru cei care nu lucreaza cu grafica si nu joaca jocuri 3D avansate.

Latimea de banda

Placa video are si o latime de banda, care se masoara in biti. O placa video normala are intre 64 biti - 128 biti. Latimea de banda a placilor moderne a ajuns pana la 512 biti! 
Latimea de banda, atunci cand ne referim la un dispozitiv din calculator sau de pe placa de baza, inseamna numarul de fire, sau "drumulete", dintr-un bus (magistrala, adica drum, canal, 'bulevard" 


GPU 

GPU (Graphics Processing Unit) este procesorul placii video.
Termenul de GPU a fost inventat de nVidia in 1999.


Istorie

Prima placa video a fost IBM PC, a fost inventata de IBM în 1981, care a fost lansata odata cu primul calculator personal IBM.
Se numea MDA (Monochrome Display Adapter) si putea funcționa doar in text, cu 80 de coloane si 25 de linii pe ecran. Avea o memorie de doar 4KB si o singura culoare. 
Apoi a urmat VGA (Visual Graphics Array), permitand anumitor companii ca ATI, Cirrus Logic si S3, de a lucra cu ea, imbunatatindu-i rezolutia si numarul de culori. Astfel a aparut SVGA (Super VGA), care a ajuns la 2 MB de memorie video si o rezolutie de 1024x768 cu 256 de culori.

 Ca sa vedeti ce capacitate are o placa video urmariti unde scrie MB, GB, sau Memorie video dedicata (Memory size). Pentru a vedea in Windows, dati click dreapta pe desktop -> Properties -> Settings -> Advanced -> Adapter.




Niciun comentariu: