Romica Prihor

Instalare Linux Mint in dual boot.



 Pentru ca am mai vorbit pe blog despre distributii Linux, despre cum arata, despre avantaje si dezavantaje (cei drept dezavantaje sunt mai putine).
 Astazi am sa va vorbesc despre instalarea unei distributii linux (sunt cam aceiasi pasi pentru mai toate distributiile linux). Am ales sa va prezint varianta dual boot pentru ca nu multi vor sa renunte definitiv la windows si atunci sa poata boota de pe ce sistem de operare vor. Daca nu stiti cu sa ardeti o imagine iso al unui sistem de operare, vedeti aici un articol pe aceasta tema.



 


Instalarea Linux Mint în dual boot.



Dar sa lasam vorbaria si sa trecem la instalarea propriu-zisă.

 După pornirea PC-ului de pe stick-ul USB cu Linux Mint, cand va aflati in interfata propriuzisa, faceți dublu click pe pictograma Install Linux Mint aflată pe desktop. În fereastra ce se va deschide veți avea posibilitatea de a alege limba în care va fi instalat sistemul de operare.


Actualizare cu link de descarcare Linux Mint 18.1

Actualizare cu link de descarcare: Linux Mint 18.3



 După alegerea limbii dorite, apăsați butonul Continuă pentru a trece la pasul următor. Următoarea fereastră ar trebui să arate ca cea de mai jos. Faceți click pe Continuă pentru a trece mai departe.



 Înainte de a continua, vi se va cere să alegeți tipul de instalare pe care doriți să-l efectuați. Veți avea de ales între:
  •  Instalarea Linux Mint alături Windows
  •  Ștergerea Hard Disk-ului și instalarea Linux Mint în locul sistemului de operare actual.
  •  Efectua o instalare particularizată.


 Pentru ca aici vorbim de instalarea in dual boot, bifați opțiunea Altceva.



 Aici alegeti partitia care vreti sa o alocati Linux-ului, care sa aiba macar 100 GB apoi selectați respectiva partiție și stergeți-o dând click pe :


 Selectați spațiul liber obținut de pe urma partiției sterse și faceți click pe + pentru a crea o nouă partiție.


 Apoi vom începe cu partiția swap, cea care va găzdui fișierul cu același nume ce are rol de memorie virtuală.

 La memorie se pune cu 1 Gb mai mult decat memoria instalata in PC, iar obtiunea, folosita ca: alegeti - zona de swap.


 După crearea zonei de swap ne vom ocupa și de partiția /. (care se numeste partitia root). Partiția / (root) este similara partiției C din Windows. În aceasta vor fi instalate sistemul de operare și aplicațiile.


 Alocați un 30720 MB acestei partiții. Eu de regulă o fac de 40 GB , dar niciodata nu am avut nevoie de mai mult de 20.


 Mai avem nevoie și de partiția /home, cea care va găzdui folderul utilizatorului nostru. În Windows nu există această posibilitate.  Această partiție e un fel de partiție D în Windows.

 Făcând uz de ea, vom putea reinstala mai târziu distribuția Linux folosită fără a pierde fișiere. De asemenea, vom putea instala altă distribuție în PC păstrând fișierele actuale.

 Alocați partiției /home tot spațiul liber rămas din acea partitie initiala, de la inceput (cea de 100 GB). Pentru crearea ei, selectați /home la Punct de montare și apăsați OK.



 După partiționare, înainte de a trece la instalarea propriu-zisă, faceți click pe lista de sub Dispozitivul folosit pentru instalarea încărcătorului de sistem, pentru a avea la deschiderea PC-ului, obtiunea de a alege in ce sistem de operare vrem sa intram.


 Apoi selectați Hard Disk-ul, adică cel in care se afla si windows-ul.

 După selectarea Hard Disk-ului respectiv, faceți click pe butonul Instalează acum:


 Iar de aici înainte începe instalarea propriu-zisă a sistemului de operare Linux Mint.


  De acum înainte lucrurile devin deosebit de simple. În primă fază vi se va aduce la cunoștință că datele de pe partițiile care au suferit modificări se vor pierde pentru totdeauna și veți fi întrebați dacă sunteți siguri că doriți să continuați. Confirmați pentru a putea trece mai departe.



 La pasul următor vi se va cere să alegeți locația în care vă aflați.


 După care va trebui să selectați aranjamentul tastaturii PC-ului în care instalați Linux Mint.



 De punctul final ne mai despart doar câțiva pași esențiali: crearea unui nume de utilizator, introducerea unei parole și alegerea tipului de autentificare.


 Când ați terminat, faceți click pe Continuă și așteptați ca pe ecran să apară următorul mesaj:



 Apăsați Repornește acum pentru a reporni computerul, deconectați stick-ul USB atunci când vi se va cere acest lucru și apăsați Enter. La pornire ar trebui să vedeți următoarea listă:



 După cum observati, la fiecare pornire a PC-ului veți avea posibilitatea de a alege sistemul de operare cu care doriți să intrati.

Observatie.

Aceasta metoda de instalare se aplica la majoritatea distributiilor de Linux.



 Dacă aveți întrebări sau întâmpinați probleme la instalarea distribuției Linux Mint, nu ezitați să-mi cereți ajutorul printr-un comentariu postat la acest articol tutorial.




Niciun comentariu: