Romica Prihor

Recuperarea datelor, windows-ul nu mai functioneaza (nu mai porneste/booteaza).


In acest tutorial vom vedea cum se pot recupera datele de pe hard: , atunci cand sistemul de operare nu mai vrea sa porneasca din diferite motive.

Sunt cazuri in care din diverse motive, sistemul nostru de operare Windows nu vrea sa mai porneasca. O situatie destul de neplacuta, mai ales prin prisma faptului ca exista riscul sa pierdem date importante daca nu luam masuri imediate. Riscul creste mai mult in cazul in care cele mai importante date se afla in partitia C,  partitia cu sistemul de operare, si inainte de instalarea noului windows vrem sa recuperam anumite date.

Foarte multe persoane din neglijenta sau din necunostinta de cauza isi tin datele tocmai pe aceasta partitie C,  mai concret pe Desktop sau My Documents. Si cum neglijenta se plateste, exista riscul sa ramana fara date. In continoare sa vedem ce se poate face in astfel de cazuri,

Trebuie sa va mentionez ca aici discutam doar despre probleme ale sistemului de operare, nu probleme ale hard disk-ului.

 Pentru inceput va trebui sa avem la indemana un stick pe care sa salvam datele. Aceasta numai in cazul cand avem doar o partitie pe hard sau pe partitia cealalta nu avem spatiu suficient pentru recuperare.

Apoi va trebui sa facem un stick bootabil de recuperare cu o varianta de Linux. Cu ajutorul acestuia vom avea acces din “exterior” la partia sau partitiile de pe hardul nostru pentru a ne putea recupera datele. Pentru asta recomand o versiune de Linux light, care nu ocupa nici spatiu si nici resurse multe. Acesta se numeste Puppy Linux, iar imaginea ISO o puteti descarca de aici: Puppy-Linux

De preferat ca aceasta operatie sa o faceti inainte de a avea probleme, astfel incat atunci cand va fi nevoie sa aveti totul pregatit, sau daca nu aveti acest stick in acel moment si PC-ul nu mai poate fi utilizat, mergeti la un prieten sa faceti acest stick. Asadar, dupa ce ati scris imaginea ISO pe un stick, verificati in BIOS sa aveti ca prima optiune de bootare, usb-ul. Apoi, cu usb-ul in unitate, se booteaza calculatorul si se ruleaza Puppy Linux Live de pe stick.

  Atentie!!! NU se instaleaza nimic, se ruleaza doar live stick. In momentul cand va apare desktop-ul (vezi imaginea de mai jos), se poate trece efectiv la copierea datelor pe care le doriti salvate. Pe desktop o sa va apara partitia sau partitiile de pe hardul vostru unde aveti datele respective.



    Asta a fost tot. Succes si la cat mai putine evenimente de genul asta sau chiar de loc daca sunteti precauti.


conform sursei EPA Systems

Niciun comentariu: