Instaleaza Linux pe stick USB.
Fac acest articol pentru cei care vor sa vada cum arata si se misca o distributie Linux, pentru ca pana nu se conving ce si cum nu vor sa apeleze la o instalare fie ea si in dualboot. Ar mai fi clasica solutie sa rulezi distributia Linux in modul Live de pe stick-ul USB, dar in aceasta situatie nu ramane nimic salvat (setari aplicatii instalate etc.) si la fiecare restart totul revenind la zero.
Aceasta solutie este perfecta si atunci cand vrei sa ai una sau mai multe distributii Linux cu tine pe un stick USB cu setarile si aplicatiile tale preferate si la nevoie doar sa conectezi acest stick la orice PC si sa bootezi linistit distributia Linux cu tot ce ai salvat tu in prealabil (pentru ca stick-ul va fi persistent si dupa restart ) si toate astea fara a lasa urme in acel PC la care te-ai conectat.
Totusi daca doriti sa puneti mai multe distributii Linux, trebuie sa tineti cont si de capacitatea stick-ului, sa fie suficienta cand vreti sa adaugati mai multe distributii.
Aplicatia de azi se numeste MultiBootUSB este o aplicație cross-platformă gratuită și open source si este disponibila atat pe Windows cat si pe Linux, si vă permite să creați o unitate USB cu mai multe distribuții Linux. De asemenea, acceptă dezinstalarea oricărei distribuții în orice moment, astfel încât să puteți recupera spațiul pe unitatea dvs usb. pentru a instala alte distributii.
Inainte de crearea stick-ului trebuie sa-l fotmatati in FAT32 pentru a nu avea alte surprze de incompatibilitate. Dupa care descarcati de pe site-urile oficiale orice distributie Linux care va place, find gratuite si legale in comparatie cu windows care nu aveti aceste privilegii.
Odata ce aveti totul pregatit porniti programul MultiBootUSB care odata deschis trebuie sa localizati si sa selectati stick-ul vostru. Vezi imaginea.
dupa care distributia Linux pe care ati descarcat-o inainte.
MultiBootUSB suportă persistența distribuțiilor Ubuntu, Fedora și Debian, ceea ce înseamnă că modificările aduse versiunii live a distribuțiilor Linux sunt salvate pe discul USB.
Puteți selecta dimensiunea persistenței tragând cursorul în fila MultiBootUSB. Persistența vă oferă o opțiune de salvare a modificărilor la unitatea USB în timpul rulării. La celelalte distributii care nu se afla printre cele enumerate de mine mai sus, acestea la inchiderea unei sesiuni live va va intreba daca vret sa salvati sesiunea iar voua nu va ramane decat sa urmati acei pasi pentru salvare.
Deci dupa ce ati ales si distributia nu va ramane decat sa apasati butonul Install distro. si asteptati mesajul instalare cu succes.
Dupa care daca mai vreti sa instalati si alte distributii nu va ramane decat sa repetati procesul.
Pentru dezinstalare nimic mai simplu, bifati distributia pe care vreti sa o eliminati si apasati butonul Uninstall distro.
Cam asta a fost tot, acum nu va ramane decat sa conectati stick-ul la un PC/Laptop si sa alegeti din BIOS, stick-ul pentru a boota de pe el una din distributiile instalate de dvs.
Descarca pentru Windows si Linux:
Aici va las un mic video demo cu pasii care i-am descris mai sus in care am folosit doua distributii mai micute ca totul sa mearga mai repede.
2 comentarii:
Ramane de vazut ce se va intampla la boot-area de pe stick. Probabil ca se poate alege ce distro vrei sa accesezi. Multumiri pt demo si articol.
Sigur ca se poate alege una din distributiile adaugate anterior.
Trimiteți un comentariu